Du är på väg till en webbplats… Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig till Dig som är över 20 år.

Vi informerar regelbundet intresserade om nyheter och tips. Normalt utkommer nyhetsbreven en gång per vecka. För att ta del av informationen kan du lämna dina uppgifter i de tomma rutorna. Registrerade uppgifter kommer endast användas som mottagare till våra utskick. Det är möjligt att närsomhelst avregistrera sig från detta. Mer information om oss hittar du via vår hemsida eller genom att kontakta oss direkt./ Vad passar till i samarbete med Stellan Kramer.

Stäng


Rösta

Betyg:

4.8 poäng
6 röster


Artnr 94002
Pris 75 kr

Beaujolais Nouveau


Tredje torsdagen i november inträffar Beaujolais Nouveau i Frankrike, 00:01 släpps vinet till försäljning och varenda vinaffär och och restaurang i Paris skyltar med budskapet ”Il est arrivé”. Beaujolais är ett område i Bourgogne där rött vin tillverkas på druvan Gamay, Noveau innebär att vinet har jäst bara några veckor innan de släpps till försäljning, vilket alltid sker tredje torsdagen i November. Detta ger ett vin som är mycket lätt och mjukt.

I Beaujolais tillverkar man vin genom så kallad macération carbonique (kolsyrejäsning). Hela druvklasar läggs i en jästank fylld med koldioxid. Tyngden av de staplade druvklasarna krossar långsamt skalet på druvorna längst ned i tanken och must sipprar ut, jäst som finns naturligt på druvklasarna sätter sedan igång jäsningsprocessen.


Druva: Gamay
Pris: 75 kr
Land: Frankrike
Region: Beaujolais
Tillverkare: Les Grand Chais de France
Alkoholhalt: 12,5
Användning: Beaujolais Nouveau är väldigt passande att dricka på egen hand eller till lättare tilltugg såsom salta ostar, oliver och chark. Vinstilen passar även till lättare fiskrätter av exempelvis torsk. Matcha då gärna med en smakrik sås.
Smak: Ungdomlig, frisk smak med toner av blå frukter, örter och lakrits.
Doft: Ungdomlig doft av mörka bär, hallon och skumbanan.

Till tillverkarens hemsida Hitta vinet på systembolaget.se

Maträtter som passar till Beaujolais Nouveau:


Manchego

Läs mer

Fetaost

Läs mer

Friterad Camembert

Läs mer

Camembert

Läs mer

Halloumi

Läs merKommentera denna dryck

Detta fodrar att du är inloggad på ditt facebook-konto. Har du inte redan ett facebook-konto kan du skapa ett här.


Tillbaks till dryckeslistan