Välkommen!

Våra webbplatser innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 20 år!

Genom att fortsätta in på sidan godkänner du att vi använder oss utav cookies, du kan läsa mer om cookies här.

Stäng ×

Du är på väg till en webbplats… Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig till Dig som är över 20 år.

Vi informerar regelbundet intresserade om nyheter och tips. Normalt utkommer nyhetsbreven en gång per vecka. För att ta del av informationen kan du lämna dina uppgifter i de tomma rutorna. Registrerade uppgifter kommer endast användas som mottagare till våra utskick. Det är möjligt att närsomhelst avregistrera sig från detta. Mer information om oss hittar du via vår hemsida eller genom att kontakta oss direkt./ Vad passar till i samarbete med Stellan Kramer.

Stäng

Smakernas samspel


Att matcha mat och dryck handlar främst om att 1 + 1 ska bli 3. Två enheter som på varsitt håll är trevliga, blir tillsammans något ännu trevligare. Egentligen är det så simpelt som att köttbullar är gott på egen hand. Brunsås är också gott, men kanske inte på egen hand. Det kräver köttbullarna för att de tillsammans ska uppnå någonting som de inte kunde på varsitt håll. 1+1 =3.

Glöm aldrig att din smak är din smak, och ingen annans. Vad du tycker är gott och passar ihop, är 100 % subjektivt. Vid sidan om dina egna preferenser finns det en rad riktlinjer, tips och tricks för vad som, enligt generella, uppfattningar passar bra ihop, samt vad som upplevs som mindre passande. Att matcha mat och dryck är inte svårt, det är kul! Det finns inga rätt och fel, det finns bara mer och mindre lyckade kombinationer.

Ett grymt, grundläggande, tips är att: se helheten och leta efter, och hitta, de dominerande smakerna och kryddorna i maträtten. Samt analysera hur rätten är tillagad. Det är grunden till att kombinera mat och dryck på ett framgångsrikt vis!

En mycket rådande uppfattning är att "det här vinet bör man dricka till oxfilé och det där bör man dricka till kyckling" osv. Men det är oftast, i få, undantagsfall som huvudråvaran faktiskt dominerar smakbilden, och bör avgöra dryckesvalet.

Finns det en regel vi bör notera i vår subjektiva smakuppfattning är det att det sällan finns några viner som passar speciellt bra till oxfilé, kyckling eller fläskfilé om de serveras i en anrättning. Helt enkelt eftersom de förmodligen inte kommer att vara mest framträdande i smakbilden. Serverar vi kyckling med rödvinssky och rostade rotfrukter kommer de två senare dominerande ingredienserna att behöva avgöra vinvalet. Serverar vi oxfilé med bearnaisesås och potatisgratäng kommer oxfilén inte att vara avgörande för dryckesvalet, istället bör vi titta på den feta smakrika såsen och den krämiga, salta gratängen.

Vi behöver också titta på tillagningsmetod av huvudråvaran samt kryddningen. En långkokt köttbit kommer att ge en annan smakbild än en hårt grillad, och en korianderkryddad rätt kommer att ställa helt andra krav på dryck än en icke korianderkryddad rätt. Således, titta på hela smakbilden, tillagningsmetod, kryddor och hitta rättens dominerande smaker - fokusera inte bara på huvudråvaran!

Tycker du, när allt kommer omkring, att het mat är godast tillsammans med ett rödvin eller att en oxfilé enbart bör drickas tillsammans med Amarone så är det ingenting annat än helt rätt! Eftersom din smak är, just det, din smak! Varmt välkommen att komma med dina åsikter och preferenser i kommentarsfälten!


Beska Är för många en otrevlig och ovälkommen smak som vi känner långt bak på tungan.
Beska i maträtten kommer att tona ned dryckens frukt och göra så att drycken blir:
+ Beskare
+ Sötare
+ Strävare
+ Hetare
- Mindre frisk och fräsch
Beskan i maten kan dämpas genom salt och feta tillbehör.

Beska och strävhet i drycken kommer att göra maten:
+ Hetare, en het indisk maträtt kommer att bli ännu starkare av en besk öl eller ett strävt vin. I vinets fall är anledningen till detta att tanninerna i ett vin binder upp det saliv som skyddar tungan från heta smaker, och blottar den ännu mer för kryddhettan. Det är därför utspottat rött vin klumpar sig på ett annat vis än vitt vin.
+ Ännu beskare. Dricker vi en besk öl och biter i ett beskt salladsblad kommer de två enheternas egenskaper förstärka varandra.
Beska och strävhet i drycken mildras av feta, krämiga tillbehör och salt.


Syra Syra i maten är vital och mycket vanligt förekommande i en mängd råvaror. Vi känner den här smaken på sidan av tungan där det liksom drar till. Syra i maträtten kommer att:
- minska syran i drycken. Därmed kommer drycken upplevas som mer fruktig och eventuellt mer söt, om sötma finns.
- lindra eventuell strävhet/beska i drycken.

Omvänt kommer syra i drycken att:
- mildra syra och beska smaker i maten.


Sälta Sälta är en grundsmak som är påtaglig i de flesta maträtter. I rätt mängder är sälta en mycket god vinvän samt smakbrygga.

Sälta i maten kommer att:
- Minska dryckens syra och strävhet. Därmed kommer dryckens frukt fram mer, och upplevelsen blir mer harmonisk.


Sötma Sötman i maten kommer att göra drycken:
- mindre fruktig. På samma sätt som att saft känns svagare om man äter godis till.
+ friskare
+ mer besk och bitter
+ strävare
- samt framförallt, mindre söt. En gyllene grundregel är därför att drycken som serveras till en dessert alltid bör vara minst lika söt.

Sötma i vinet gör omvänt:
- maten mindre söt
- sötman möter och balanserar också feta smaker.


Umami Är en relativt ny upptäckt som numera är en vedertagen grundsmak. Förenklat är det smaken av protein.

Umami är mycket förekommande i tex. soja, torkad svamp, parmesan, lagrade hårdostar, parmaskinka, soltorkade tomater, lufttorkat kött, en del grönsaker och skaldjur. Man bör vara extra uppmärksam när man kombinerar umamirika råvaror och dryck, eftersom umami:

+ stärker upplevelsen av syra och strävhet i drycken. Samt tenderar att ge kombinationerna en metallisk bismak. Den oönskade smaken skulle kunna beskrivas som att äta ett kokt ägg från en gammal otvättad silversked. De mindre trevliga bismakerna kan alltid bryggas över, gärna med hjälp av feta, salta, friska och syrliga tillbehör.


Vinets vänner, och mindre bra kompisar Är någonting som är roligt och användbart att känna till när man ska bjuda sig själv, eller gäster, på trevliga mat och vinupplevelser.

En del råvaror är exemplariskt trevliga att kombinera med olika viner och benämns således vinets vänner. Dessa är exempelvis:

Stekt lök och vitlök, som båda är utmärkta vinvänner och smakbryggor. En smakbrygga är en råvara som kan adderas till en mindre passande råvara, och leda till en harmonisk smakupplevelse.

Svamp, särskilt stuvad och stekt är alltid mycket trevliga tillsammans med många olika typer av viner.

Lagrad hårdost lyfter fram vinets fruktighet. Sältan och ostens feta konsistens är en mycket trevlig vinkombo.

Gräddiga konsistenser är generellt lyckat tillsammans med vin. Helt enkelt eftersom det mildrar vinets strävhet och syra och lyfter fram fruktigheten i vinet.

Paprika, gärna lätt tillagad är en riktig vinvän. Den passar, med sin naturliga syra och sötma, utmärkt till vin.

Samt sist men inte minst - vinsåser. Syran i såsen möter syran i vinet och harmonierar tillsammans.

Vinets ovänner kan däremot ställa till det och leda till en otrevlig smakupplevelse. Gemensamt för vinets ovänner är att de alla är rika på smaken umami. Läs mer om denna smak ovan. Bär dock med dig att alla dessa av vinets ovänner kan bli mycket trevliga upplevelser tillsammans med vin, förutsatt att de kombineras med rätt smakbryggor - dvs. vinets vänner!

Vinets ovänner som man bör hålla viss uppsikt över är:

Rå tomat, rå vit sparris och spenat. De är alla rika på så kallad oxalsyra som kan ge en bitter effekt i munnen. Tillaga råvaran, addera ost, salt och olivolja så mildras mötet med vinet och blir till en trevlig upplevelse.

Lingon och andra syrliga bär är generellt knepiga att kombinera med vin, se till att matcha med krämiga tillbehör som bryggar den syrliga smaken.

Ägg. Se till att addera salt och fetma i form av smör. Gärna också lök och svamp. Annars blir smaken metallisk och inte speciellt trevlig.Till toppen