Välkommen!

Våra webbplatser innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 20 år!

Genom att fortsätta in på sidan godkänner du att vi använder oss utav cookies, du kan läsa mer om cookies här.

Stäng ×

Du är på väg till en webbplats… Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig till Dig som är över 20 år.

Vi informerar regelbundet intresserade om nyheter och tips. Normalt utkommer nyhetsbreven en gång per vecka. För att ta del av informationen kan du lämna dina uppgifter i de tomma rutorna. Registrerade uppgifter kommer endast användas som mottagare till våra utskick. Det är möjligt att närsomhelst avregistrera sig från detta. Mer information om oss hittar du via vår hemsida eller genom att kontakta oss direkt./ Vad passar till i samarbete med Stellan Kramer.

Stäng

Ordlista


Abboccato Är det Italienska ordet för halvtorr.


ABC Är en förkortning för uttrycket "anything but Chardonnay (or Cabernet)”. Ett statement som kanske mer än något annat visar på okunskap och en vilja av att utstråla expertis.


Adega Portugisisk term som ibland ses på etiketter från landet. Betyder källare eller vineri.


Aglianico En blå druva som har sitt starkaste fäste och ursprung i södra Italien, framförallt i regionerna Taurasi, Campania och Basilicata. Druvan genererar kraftfulla, maffiga, tanninrika viner.


Aguardiente de orujo Är Spanjorernas benämning på Grappa, alltså ett destillat på druvrester och kärnor, efter vinproduktion.


Airén Spaniens mest planterade vindruva. Druvan täcker den sammantaget största odlingsarealen för en enskild druva i hela världen. Framförallt odlas den i området La Mancha och används i den inhemska Brandyn. Druvan återfinns oftast i enkla och billigare viner.


Aligoté En grön druva som har sitt fäste och ursprung i Bourgogne. Där kämpar den på i kölvattnet, bakom storebror Chardonnay. Aligoté är en druva som genererar friska, fruktiga och trevliga viner. I sina bästa stunder, på Bourgognes sluttningar kan druvan resultera i viner av mycket hög kvalité. Vid sidan om Bourgogne är druvan mycket vanlig i Rumänien, Bulgarien och andra delar av Östeuropa.


Allier Är ett departement i Frankrike som är mest känt för sina ekar, som är grunden till de fat som sedan exporteras världen över.


Altitud Är ett ord som ofta förekommer i vinsammanhang. Ordet indikerar på vilken höjd över havet som vinrankan vuxit. Altitud är en avgörande faktor för vinets slutliga kvalité. Ju högre upp man kommer, desto lägre blir temperaturen och druvorna mognar då långsammare. En långsammare mognadsprocess resulterar ofta (inte alltid) i mer komplexa aromer och smaker. Högre höjd kan också innebära större temperaturskillnader mellan dag och natt vilket också ofta ger det slutliga vinet mer intensiva, komplexa smaker och aromer.


Alvarinho Är en grön druva som odlas i norra Portugal, främst i vinområdet Vinho Verde. Druvan förekommer också mycket i Galicien, i nordvästra Spanien, där den heter Albariño.


Amarone della Valpolicella DOCG Amarone della Valpolicella DOCG är ett Italienskt vin som görs i området Valpolicella, beläget i regionen Veneto. Vinet görs alltid på torkade druvor. Metoden att torka druvor heter ”apassimento”. Det som händer när druvorna torkar är att vatten dunstar samt smaker, aromer och socker koncentreras i druvan. När vinet sedan jäser, och sockret i druvmusten äts av jäst, blir resultatet ett alkoholrikt, fruktigt, mycket kraftigt och subtilt sött vin. Amarone får aldrig ha mindre än 14 % alkohol. Anledningen till att vinet tingar höga priser är främst på grund av den kostsamma processen att torka druvorna. Roliga kuriosa är att Amarone inte är i närheten av lika känt och uppskattat i andra delar av världen, som i Sverige. Här är vi tokiga i det.


Amontilado Uttalas ungefär Amontijado. Är en Sherrytyp som innebär att den ursprungliga Finosherryns flor har dött och vinet har tillåtits att oxidera. Vinet blir mörkare och får en nötig karaktär.


Anbaugebeit Uttalas ungefär Anbaugebajt. Är Tyska för vinregion. landet har totalt 13 stycken.


Antinori Toscanas kanske främsta producent, och genom historien en av de mest framstående vinfamiljerna i världen. Avgreningar av familjen har också varit med om att framställa några av vinvärldens mest berömda produkter; såsom Ornellaia och Masseto.


AOP (förut AOC) Appellation d'Origine Protegée, tidigare Appellation d'Origine Contrôlée. Är en skyddad ursprungsbeteckning och kvalitetssäkring inom Frankrike. AOP lagar specificerar geografiska områden och krav på produktionsmetoder, lagring osv. Institut National des Appellations d'Origine (INAO)är namnet på det organ som stiftar lagar för AOP'n i Frankrike.


Apellation Uttalas ungefär Appela sioon. Är Franska för ett geografiskt avgränsat område (AOP) där vin produceras.


Aragónez Är det Portugisiska namnet på den Spanska druvan Tempranillo. I Portugal ger druvan viner som är djupa i färgen, kraftfulla och koncentrerade i doft och smak samt med mycket strävhet.


Arneis Är en vit druva som stammar från området Piemonte i nordvästra Italien, traditionellt har druvan använts för att mjuka upp de krävande, strama och berömda Barolovinerna. På egen hand ger druvan viner som är parfymerade och har låg syra.


Aromatisk Är en term som ofta används i vinrecensioner. Vad som åsyftas är att vinet doftar av druvan det är tillverkat på. Termen används om viner gjorda på druvor som i sin tur benämns som aromatiska. Vilket innebär att druvorna ger ifrån sig samma dofter och smaker i det slutliga vinet, oavsett var de är odlade och hur de är behandlade i vineriet och i vinkällaren. Exempel på aromatiska druvor är Riesling och Gewürtztraminer. Medan motsatsen - en ickearomatisk druva - såsom Chardonnay, ger dofter och smaker beroende på var den odlats och framförallt hur den behandlats i vineriet och i vinkällaren.


Assyrtiko En av Greklands bästa vita vindruvor. Ursprungligen från Santorini, men odlas idag över hela Grekland.


Att matcha mat och dryck handlar främst om att 1 + 1 ska bli 3. Två enheter som på varsitt håll är trevliga, blir tillsammans något ännu trevligare. Egentligen är det så simpelt som att köttbullar är gott på egen hand. Brunsås är också gott, men kanske inte på egen hand. Det kräver köttbullarna för att de tillsammans ska uppnå någonting som de inte kunde på varsitt håll. 1+1 =3. Glöm aldrig att din smak är din smak, och ingen annans. Vad du tycker är gott och passar ihop, är 100 % subjektivt. Vid sidan om dina egna preferenser finns det en rad riktlinjer, tips och tricks för vad som, enligt generella, uppfattningar passar bra ihop, samt vad som upplevs som mindre passande. Att matcha mat och dryck är inte svårt, det är kul! Det finns inga rätt och fel, det finns bara mer och mindre lyckade kombinationer. Ett grymt, grundläggande, tips är att: se helheten och leta efter, och hitta, de dominerande smakerna och kryddorna i maträtten. Samt analysera hur rätten är tillagad. Det är grunden till att kombinera mat och dryck på ett framgångsrikt vis! En mycket rådande uppfattning är att "det här vinet bör man dricka till oxfilé och det där bör man dricka till kyckling" osv. Men det är oftast, i få, undantagsfall som huvudråvaran faktiskt dominerar smakbilden, och bör avgöra dryckesvalet. Finns det en regel vi bör notera i vår subjektiva smakuppfattning är det att det sällan finns några viner som passar speciellt bra till oxfilé, kyckling eller fläskfilé om de serveras i en anrättning. Helt enkelt eftersom de förmodligen inte kommer att vara mest framträdande i smakbilden. Serverar vi kyckling med rödvinssky och rostade rotfrukter kommer de två senare dominerande ingredienserna att behöva avgöra vinvalet. Serverar vi oxfilé med bearnaisesås och potatisgratäng kommer oxfilén inte att vara avgörande för dryckesvalet, istället bör vi titta på den feta smakrika såsen och den krämiga, salta gratängen. Vi behöver också titta på tillagningsmetod av huvudråvaran samt kryddningen. En långkokt köttbit kommer att ge en annan smakbild än en hårt grillad, och en korianderkryddad rätt kommer att ställa helt andra krav på dryck än en icke korianderkryddad rätt. Således, titta på hela smakbilden, tillagningsmetod, kryddor och hitta rättens dominerande smaker - fokusera inte bara på huvudråvaran! Tycker du, när allt kommer omkring, att het mat är godast tillsammans med ett rödvin eller att en oxfilé enbart bör drickas tillsammans med Amarone så är det ingenting annat än helt rätt! Eftersom din smak är, just det, din smak! Varmt välkommen att komma med dina åsikter och preferenser i kommentarsfälten!


Ausbruch Är en Österrikisk vinstil, hemmahörande i staden Rust, beläget i området Neusiedlersee - Burgenland. Ausbruch tillverkas som andra berömda söta viner, genom att druvorna får sitta kvar på klasen och angripas av ädelröta, så kallad Botrytis. Vinet görs på en del olika druvor såsom - Welscheriesling, Chardonnay, Pinot Blanc och Traminer.


Autolysis Är ett begrepp som används inom tillverkning av främst mousserande vin, för att beskriva den effekt där döda jästceller, efter andra jäsningen i buteljen, ligger kvar i flaskan och har effekt på smak och aromer i vinet. Smaker och aromer som ofta associeras till, kakor, kex, rostat bröd, brioche osv. Dessa egenskaper är vitala för exempelvis Champagne, där de oftast också är mest framträdande, jämfört med andra mousserande viner.


AVA Är en akronym som står för American Viticultural Area i USA. Detta är Amerikanernas term för geografiskt avgränsade vinområden, och motsvarigheten till Fransosernas AOP. Dock skiljer det sig på en vital punkt, AVA reglerar inte druvsorter, skördeuttag och andra specifika detaljer, som fallet är i det så kallade "gamla världen". AVA kräver egentligen bara att 85% av druvorna i det slutliga vinet kommer från det AVA som anges på etiketten.


BA Är en förkortning som ofta används för Beerenauslese, det näst sötaste så kallade Prädikatet inom Tyskland.


Bacchus Antika Roms vingud, Grekernas benämning på dito är Dionysos.


Baga Portugisisk druva som odlas i mellersta Portugal, i området Bairrada. Druvan genererar friska, kraftiga och mycket sträva viner som kan vara riktigt knepiga om de dricks för unga.


Baijiu Betyder vit sprit på Kinesiska och är landets mest förekommande spritdryck. Råvaran är oftast Durra (tillhör växtfamiljen gräs)


Balanserat Är ett uttryck som ofta förekommer i vinprovarsammanhang. Vad man menar med uttrycket är att alkohol, syra, tanniner och frukt samt eventuell restsötma kompletterar varandra och samspelar på ett, för den universala smaken, harmoniskt vis. Ingen av dessa komponenter sticker ut och spretar för mycket åt något håll - balans!


Banyuls Uttalas ungefär "Banjyll". Är Frankrikes kanske mest berömda Vins Doux Naturel. Det görs främst i området Roussillon vid medelhavet. Där växer druvorna i branta terrasser. Druvan Grenache Noir måste stå för minst 50% av innehållet (75% om vinet är grand crumärkt). Grand Cru måste lagras minst 30 månader på fat medan standard Banyuls måste lagrats minst 10 månader. Efter att druvsprit adderats till den jäsande musten (för att stoppa jäsningen och lämna kvar sötma) lagras vinet sedan på fat. Speciellt för Banyuls är att vissa varianter lagras i stora glasdamejeanner utomhus, för att vinet ska madeiriseras.


Barbaresco Är ett känt vin som tillverks i staden Barbarescos omnejd, belägen regionen Piemonte i norra Italien. Vinet görs på druvan Nebbiolo. Ofta omtalas Barbaresco som den mer kända Barolos lilla syskon.


Barbarossa Är en blå druva som återfinns i Emilia – Romagna och Liguria i Italien. I Frankrike hittar man den i Provence, där kallas den Barbaroux.


Barbera Är en av Italiens mest planterade blå druvor. Främst har den sitt fäste i norra Italien, i Piemonte. Barbera är en av de blå druvor som har absolut högst naturlig syra, vilket definitivt märks när vi dricker vinet.


Bardolino Är en Italiensk röd vintyp som är hemmahörande i Venetien. Där ger den lätta, trevliga och okomplicerade röda viner på druvorna, Corvina, Rondinella och Molinara.


Barrique Uttalas ungefär: Barick. Betyder fat/tunna på franska och är beteckningen på sådana som rymmer 225L. Det är den mest traditionella storleken på fat. Framförallt finns det två olika typer av ek: Fransk och Amerikansk ek, de ger skilda egenskaper till det slutliga vinet.


Battonage (Batton-aasch)är den Franska benämningen på den metod för vitt vin för där jästfällningen rörs upp från botten av fatet (dit den sjunker om man inte gör något med den) för att tillföra rondör och smakegenskaper till det vita vinet. Man använder ett redskap som man trär igenom ett håll ovanpå fatet, för att sedan vispa runt. Battonage kallas "lees stirring" på Engelska, ett ord som ofta förekommer i vinsammanhang. Metoden har sitt ursprung och starkaste fäste i Bourgogne i Frankrike.


Baumé (Bååm) är en Fransk term som används när man mäter sockerhalten i druvorna innan och under skörd. Det gör man främst för att avgöra mognadsgraden och den potentiella alkoholen.


Bentonit Bentonit är typ av lerjord av vulkanisk art som är mycket vanlig när man ska "klara" vinet, och ta bort partiklar som gör vätskan grumlig.


Bereich Är en Tysk vinterm som ibland ses på etiketter och indikerar att vinet kommer från en grupp av kommuner(gemeinde)


Beska Är för många en otrevlig och ovälkommen smak som vi känner långt bak på tungan. Beska i maträtten kommer att tona ned dryckens frukt och göra så att drycken blir: + Beskare + Sötare + Strävare + Hetare - Mindre frisk och fräsch Beskan i maten kan dämpas genom salt och feta tillbehör. Beska och strävhet i drycken kommer att göra maten: + Hetare, en het indisk maträtt kommer att bli ännu starkare av en besk öl eller ett strävt vin. I vinets fall är anledningen till detta att tanninerna i ett vin binder upp det saliv som skyddar tungan från heta smaker, och blottar den ännu mer för kryddhettan. Det är därför utspottat rött vin klumpar sig på ett annat vis än vitt vin. + Ännu beskare. Dricker vi en besk öl och biter i ett beskt salladsblad kommer de två enheternas egenskaper förstärka varandra. Beska och strävhet i drycken mildras av feta, krämiga tillbehör och salt.


BGK Är en akronym som ofta används på bloggar och i internetforum, för att förkorta namnet på den kända och inflytelserika svenska journalisten Bengt - Göran Kronstam.


Bin Är ett vanligt ord på vinetiketter, kanske främst på Australiensiska viner. Ordet betyder inget mer än ungefär källare/lagerplats. Ett marknadsföringsord skulle man kunna säga.


Biodynamiskt Är en vanlig term, och den blir allt mer populär. Kortfattat indikerar den att vinet odlats och vinifierats utefter den lära som Rudolf Steiner är fader till. Något förenklat innefattar biodynamisk odling att vinmakaren följer astronomiska cykler och ständigt arbetar(genom en rad moment och spirituella krav)för att lämna sin mark i minst lika gott skick till nästkommande generationer.


Blended Är en whiskyterm som indikerar att destillatet är gjort på en blandning av malt och - grainwhisky (omältat korn/vete, majs)


Bodegas Vega Sicilia Är en legendarisk spansk vinproducent i Ribera del Duero, kanske den mest kända och betydelsefulla i landets historia. Vega Sicilias viner är Spaniens, och ett av världens, mest eftertraktade. Firman grundades 1864 av Don Eloy Lecanda y Chaves. Egendomen har gjort sig känd för sin enormt noggranna vinproduktion. Låga skördar, green harvest, och rigorös selektering är ett par faktorer som utförs år efter år. Väl inne i vineriet genomgår det en rad komplicerade lagringsfaser.Man producerar framförallt en range om tre viner: Unico: som är flaggskeppet.Reserva Especial: är en blandning av olika toppviner och druvorna Tempranillo (Tinto Fino), Cabernet Sauvignon och Merlot. Valbuena:görs av yngre vinstockars frukt, de år som Unico inte produceras på grund av att frukten inte är av yppersta kvalité, går druvorna istället till Valbuena.


Bordeauxblend Ett rött vin som består av två eller flera av de blå druvor som är tillåtna i Bordeaux. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec Petit Verdot, Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle


Botte Är traditionella Italienska, stora ekfat. De varierar i storlek.


Butt Är namnet på de fat som används för Sherrylagring i Spanien.


C.S. Är en Italiensk förkortning som står för Cantina Sociale, den återfinns vanligtvis på vinetiketten och indikerar att vinet är tillverkat av ett lokalt kooperativ.


C.V. Coopérative de Vignerons på Franska. Se kooperativ för mer info.


Cantina sociale Italienska ordet för kooperativ.


Cap classique Sydafrikas finaste mousserande viner märks med den här termen. Kravet är att det ska ha genomgott den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska och lagring på jästfällningen i minst 12 månader.


Cask strenght Är en term som förekommer på spritetiketter, oftast whisky, som inte har spätts ut med vatten eller filtrerats, utan istället buteljerats direkt från fatet. Vanligtvis har de en mycket hög alkoholhalt.


Casta Betyder druva på Portugisiska.


Cava Cava är Spanjorernas motsvarighet till Champagne. Liksom den senare är Cava ursprungsskyddat och får bara tillverkas i utvalda områden i Spanien. Dessa är D.O. Rioja, D.O. Navarra, D.O. Aragon, D.O. Utiel-Requena. Här är dock produktionen försvinnande liten. Nästan all Cavaproduktion sker utanför Barcelona i D.O Penedés. Vad som förenklat skiljer cava från champagne är druvorna: Cava får göras på följande druvor - Parellada, Macabeo, Xarel lo, Chardonnay samt regelstadgade (och oftast små mängder av) Monastrell och Pinot Noir. Vidare skiljer sig lagringskraven: Cavas minimumlagring är 9 månader på jästfällningen (18 mån i Champgagne) samt framförallt klimatet: Champagne har ett mycket mer kontinentalt klimat med stora temperatursförändringar mellan dag och natt samt årstider. Generellt (!) är Cava mer fruktigt och något mindre friskt än Champagne.


Cépage Franska för druva.


Cépage Betyder druva på Franska.


Chambrera Av Franskans chambre 'rum'. Är en Fransk term som innebär att man långsamt värmer vinet till rumstemperatur innan servering, då det tagits upp ur vinkällaren.


Chapitalisering (Franska) "Must enrichment" (eng) är tillsatts av socker till i den jäsande musten för att öka alkoholen i det slutliga vinet. Detta är förbjudet på många ställen i världen, men ofta tillåts det i vinområden med kontinentala klimat där det kan vara knepigt att få druvorna att uppnå tillräcklig mognad. Tex är det tillåtet i Bourgogne, dock handlar det om små mängder som får tillstättas.


Charkuterier Är en term som inte är helt ovanlig för att beskriva aromer och smaker i viner. Ofta förekommer sådana associationer i de röda vinerna från Norra Rhône i Frankrike och Ribera del Duero i Spanien, till exempel.


Château d’Yquem (Ungefär Chatåå dyikeem) Är ett av världens mest kända viner och området Sauterns mest berömda egendom. En sann och rolig kuriosa är at Thomas Jefferson själv skrev brev till egendomen och bad om att få köpa det sällsynta vinet. Château d’Yquem grundades på 1500 – talet. De 99 ha som utgör ägorna är planterade med 80% Sémillon och resterande del av Sauvignon Blanc. Dessa druvor utgör basen i det berömda vinet som idag ägs av lyxkonglomeratet Louis Vuitton Moët Henessy. En del av vinets fantastiska egenskaper tillskrivs extrem selektering vid skörd av botrytiserade druvor och rigorös noggrannhet i vinmakningen.


Climat Är en fransk term som ibland ses på etiketter i tex. Bourgogne. ordet betyder "vinyard site"/del av vingård och indikerar en specifik del av en större vingård där ett speciellt mikroklimat råder, som sätter unik prägel på vinet i förhållande till övriga delen av vingården.


Clos Franska för mur, vanligt förekommande i egendomars namn i tex. Bourgogne. Det mest kända exemplet är Clos de Vougeot. Det betyder helt enkelt att vingården omgärdas av en mur, dock finns det inga lagliga krav på detta.


Clos de Vougeot (Klå de voschåå) Är en av Bourgognes mest berömda och omtalade vingårdar. Kanske främst för att den symboliserar det komplexa och intrikata system som Bourgognes vingårdar är indelade i. Kortfattat grundar det sig i att man enligt Napoleons arvslagar, som är specifika för bourgogne, ärver lika stora delar i rakt nedstigande led. Det innebär att en vingård, efter ett par generationer ofta har ett stort (ibland mycket stort) antal ägare, som gör egna viner under egna producentnamn. Det är synnerligen tydligt när det gäller gården Clos de Vougeot (50ha) den har som mest haft totalt 80 ägare, som alla producerat olika viner med Clos de Vougeot på etiketten.


Colheita Det portugisiska ordet för skörd, är en term som ibland förekommer på Portugisiska etiketter.


Côtes du Ventoux Uttalas ungefär Kåt dy Ventoo. Är en appellation i södra Rhône i Frankrike, vanligtvis är vinerna gjorda på Grenache, Syrah, Cinsault och Carignan


Crémant Crémant är ett Franskt mousserande vin av högre kvalité. Beteckningen innebär att druvorna måste vara skördade för hand, vinet måste ha jäst en andra gång på flaska (som i Champagne) och måste ha legat på jästfällningen i flaskan längre än ett år. Crémant tillverkas på flera håll i Frankrike och tar då namnet på regionen inom vilket vinet är tillverkat, exempelvis: Crémant de Bourgogne, Crémant d'Alsace, Crémant de Limoux osv.


Crianza När det står Crianza på en Spansk vinetikett betyder det att vinet enligt lag måste ha lagrats minst sex månader på små ekfat. Vissa områden som Rioja har ännu längre lagringskrav för att få använda termen.


Cru Bourgeois Uttalas ungefär Cry Burschoaas. Är en klassificering som gjordes av egendomar i Borudeaux, året 1932. Det är en något förvirrande klassificering som inte bör blandas ihop med den officiella och legendariska klassificeringen av egendomar i Bordeaux som gjordes 1855.


Destillering Är metoden som all sprit produceras genom. Betyder ungefär droppa ned på latin. Konsten har varit känd sedan 3 500 f Kr i Mesopotamien. Förutom sprit används metoden destillering vid oljeraffinaderier för att göra bensin tex. Förenklat går det ut på att man separerar en vätskas beståndsdelar genom att koka den. Olika delar i vätskan har olika kokpunkter och kommer att förångas och således kunna ”plockas ut”, vid vissa temperaturer. Den del man sedan använder kallas för destillat. Vi tillverkning av alkohol (etanol) behövs först och främst en alkoholhaltig vätska som jäst, till stor del består den av vatten, den kokas sedan. Grunden i destillering av alkohol är att etanol kokar vid 78 grader och vatten vid 100 grader. De ämnen som har en lägre kokpunkt än etanol (metanol – sk tung alkohol som är mycket giftig) kokas bort och plockas bort innan etanolen. Vid 78 grader kokar etanolen, den ångar och kondensatet fångas sedan upp och kyls ned till en vätska, nu med högre alkoholhalt. Processen upprepa sedan tills önskad nivå på alkoholen uppnåtts.


DRC Akronym för Domaine de la Romanée-Conti. Världens mest mytospunna och eftertraktade vinproducent. Som i vinsammanhang ofta omtalas som DRC. Ingen annan vinfirma tingar de priser som DRC gör i handeln. Inte ens i närheten. Aubert de Villaine, driver idag verksamheten på egendomen i byn Vosne-Romanée, beläget i Côte de Nuits i Bourgogne. Idag äger firman totalt 26,5 hektar vingård. Vingårdarna Romanée-Conti och La Tâche äger DRC i sin helhet vilket är ovanligt för Bourgogne. Dessa två, särskilt det förstnämnda, är antagligen världens mest eftertraktade viner. Richebourg, Romanée-Saint-Vivant samt Grands Echézeaux och Echézeaux är vingårdar som man har dominerande andelar i. Enda vingårdsarealen utanför Côte de Nuits är DRC:s del av Bourgognes förnämsta Grand Cru-vingård för vita viner – Montrachet samt det senaste förvärvet inom gården Corton.


Edelfäule Är Tysklands beteckning på ädelröta/Botrytis Cinerea


Einzellage Tysk vinterm som betecknar det minsta geografiska ursprunget för ett vin - en enstaka vingård.


Eiswein Förekommer främst i Tyskland och Österrike. Det betyder bokstavligen Isvin. Det tillverkas på druvor som lämnats på rankan över vintern. Där får de sitta tills det blivit tillräckligt kallt för att vattnet i druvan ska frysa till is. Det sker vid ca - 8 grader. När druvorna sedan krossas kan vattnet avskiljas, kvar blir koncentrerad och mycket söt druvmust. Resultatet blir en gyllene söt nektar med mycket hög syra.


Ekologiskt Ekologiskt i dryckessammanhang innebär helt enkelt att råvarorna, vindruvor/malt/vete/mm, är odlade utan att kemiska bekämpningsmedel använts ute i gården/på fältet. Det finns idag ingen EU standard som talar om hur en ekodryck ska behandlas i vineriet/bryggeriet/destilleriet.


Eldig Eldig är ett förfinat vinord för att beskriva att alkoholen lyser igenom vinet. Ofta används termen för att skriva om en smak som för många anses vara negativ.


En primeur Uttalas Aan Primöör. Fransk term som ungefär betyder ett skoop/ett klipp. En primeur är ett system i Bordeaux där föregående års skörd görs tillgänglig för inbjudna investerare och vinhandlare världen över. Vinet är inte helt färdigt och spekulanterna får möjlighet att prova embryona och sedan köpa/investera i den icke förädlade produkten. Flera månader och oftast år innan den slutliga produkten är klar och kan säljas på marknaden. Detta är ett framgångsrikt sätt för vinhusen att slippa låsa kapital i källaren i flera år. En primeur har blivit en stark indikator för värdet på kommande årgångar i Bordeaux, och priserna världen över sätts till stor del efter de betyg som de mest erkända vinjournalisterna ger de olika En Primeurvinerna.


Fatkaraktär Innebär att vinet har egenskaper som kommer av att det varit i kontakt med ek. Det finns ett brett spektra av sådana aromer men vanliga fattoner är exempelvis kaffe, choklad vanilj och nötter.


Flaskstorlekar Bordeaux Picolo 0,1875L Chopine 0,25L Demi 0,375L Standard 1L Magnum 1,5L Marie Jeanne 2,25L Dubbel Magnum 3L Jeraboam 4,5L Imperial 6L Salamanzar 9L Balthazar 12L Nebuchadnezzar 15L Melchior 18L


Flaskstorlekar Bourgogne Demi 0,375L Standard 1L Magnum 1,5L Jeraboam 3L Rehoboam 4,5L Methuselah 6L Salamanzar 9L Balthazar 12L Nebuchadnezzar 15L Melchior 18L


Flaskstorlekar Champagne Picolo 0,1875L Standard 1L Magnum 1,5L Jeraboam 3L Rehoboam 4,5L Methuselah 6L Salamanzar 9L Balthazar 12L Nebuchadnezzar 15L Melchior 18L Solomon 20L Sovereign 25L Primat 27L Melchizedek 30L


Flor Betyder blomma på Spanska och Portugisiska och är det jästtäcke som lägger sig ovanpå vinet I fatet, framförallt inom sherryproduktion. Men även i Frankrike vid produktion av Vine Jaune. (Där kallas flor för voile). Jästlagret ovanpå vinet uppstår naturligt (vissa specifika förhållanden triggar såsom fukt och kyligare klimat) när fatet inte fylls hela vägen. Jästtäcket ger blommiga, friska och brödiga toner.


Fruktlambik är den vanligaste sorten av lambik (se separat glosa) och görs genom att lambiken jäser en andra gång med tillsatts av frukt eller bär. Fruktdoseringen varierar mellan 150 – 300g/L. Fruktlambik finns i flera olika varianter: Vanligast är Kriek som görs på körsbär. Frambozen görs på hallon, Perzik på persika, Bosbes på röda vinbär.


Fyllig Är en något luddig term som är mycket vanlig för att beskriva viner. I grunden menar man ungefär "mer av allt". Mer frukt, mer syra, mer strävhet. Ett fylligt vin upplevs oftast ha högre viskositet och fyller munhålan mer än ett mindre fylligt vin. Ungefär som att jämföra koncentrerad och outspädd saft.


Gamay Uttalas ungefär: Gha mää. Är en blå druva som har sitt starkaste fäste i Bourgogne och i vinerna från Beaujolais. Den är också vanligt förekommande i Loire. Viner på Gamay är oftast lätta, friska, låga i tanniner och med smaker av röda bär. Ofta har vinerna på Gamay genomgått så kallad maceration carbonique.


Gamla världen eller Är en benämning på den del av Västeuropa, där vinproduktion varit centrerad sedan urminnes tider. Länderna som innefattas i uttrycket är vanligtvis: Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland samt också Portugal och Grekland. Termen Nya världen som i ett större sammanhang brukar användas för de länder som koloniserades av Européer från 1500 och framåt, används i vinsammanhang för alla de länder som inte innefattas i begreppet gamla världen. Framförallt indikerar de två begreppen en grundläggande filosofi och inställning till vinmakning och vinodling. Även om begreppen alltmer suddas ut i takt med globalisering, en alltmer kommersiell vinindustri och teknisk utveckling. Generellt har den gamla världen förlitat sig på tradition och historia, och mer eller mindre "gjort så som man alltid gjort". Vinerna härifrån har genom åren varit mindre fruktiga, mer strama och återhållna. Den så kallade nya världen har (generellt) haft en mer modern inställning till produktion, teknik, marknadsföring och framförallt har vinerna från nya världen (delvis naturligt genom det varma klimatet) antagit en mer fruktig och "publikfriande" stil.


Garnacha Garnacha är den Spanska benämningen på Grenache, som den kallas i södra Frankrike där den bland annat ofta ingår i vinerna från Châteauneuf du Pape. I Spanien är det en vanlig rosédruva och är just nu landets mest planterade blå druva.


Gewürztraminer är en mycket egen druva som har sin främsta historia i Alsace i nordöstra Frankrike. Gewürz betyder krydda på Tyska, vilket säger en del om druvan. Det är en av de första druvor som många aspirerande vinexperter lär sig att känna igen blint. Med sina blommiga, kryddiga och fruktiga egenskaper, ofta tillsammans med en liten sötma, lämpar vinet sig mycket bra att kombinera med flera typer av maträtter som i vanliga fall kan vara knepiga att sätta vin till.


Grappa Är ett Italienskt destillat som tillverkats på druvskal och kärnor, som blivit över efter vinproduktion. Produkten har under lång tid varit en mycket hantverksmässig, småskalig produkt som vinbönderna tillverkat för eget bruk. På senare år har det blivit en enormt stor och kommersiellt framgångsrik produkt som tillverkas i mer publikfriande stil. Traditionell grappa är mycket robust, alkoholstark och rivig till karaktären. Grappaproduktionen är koncentrerad i norra Italien. Destillat på druvrester och kärnor produceras i andra länder om Frankrike, Tyskland och Spanien men får inte kallas grappa. Termen Grappa får bara användas i Italien.


Gueze är en spontanjäst öltyp från Belgien och räknas som en avgrening till Lambic. Förenklat är Gueze en blandning mellan gammal och ung Lambic på flaska. Genom blandningen och de jästpartiklar som finns i den yngre blandningen fortsäter ölet att jäsa på flaskan.


Ha Står för hektar. En term som används för att beskriva vingårdars storlek. En hektar är = 100 * 100 meter.


Hogshead Är en term som används inom Australiensisk produktion och betecknar stora ekfat på 300L.


Kentish Ale En ursprungsskyddad överjäst öltyp som måste produceras i grevskapet Kent i England. Ölet måste enligt regler ha kraftiga aromer av humle och vara beskt. Ölet måste också vara tillverkat på ett och samma bryggeri, samt bryggas med en för området klassisk jästtyp, lokalt vatten och lokalt odlat humle. Kent är också mycket känt för sina humleodlingar. Höga krav med andra ord!


Klon Kloning är vanligt förekommande bland växter. När det kommer till vindruvor innebär det förenklat att en druvsort kan förändras genetiskt och utveckla olika nya egenskaper. En samling av sådana kallas för klon. Pinot Noir och Sangiovese är exempel på druvor som har många kloner.


Komplex Ordet komplex betyder ungefär sammansatt. I provarsammanhang används termen när drycken ger ifrån sig mängder av olika harmoniska dofter, och smaker som träder fram allt eftersom. När Systembolaget (som är tvingade att vara neutrala i sina bedömningar) använder ordet komplex i sina smakbeskrivningar är det ofta synonymt med ett bra vin. Ofta används termen komplex om alla möjliga viner när provaren vill beskriva vinet så positivt som det går. Definitionen är såklart luddig. Men ofta är termen rättvist applicerbar på viner som vuxit i utsatta, speciella och unika förhållanden. På så sätt är vinerna lite lika oss människor, komplexa personer som har mycket intressant att säga oss kommer ofta från tuffa,unika och speciella uppväxtförhållanden.


Kooperativ Är en term som ofta förekommer i vinvärlden. Precis som i traditionellt jordbruk finns det vinbönder över hela världen som delar på vinanläggningar. Vanligt är att en bys bönder gemensamt investerar i en jäsningstank, en traktor, ett sorteringsband osv. sedan producerar man ett eller flera olika viner i vineriet och varje delägare får ofta möjligheten att sätta på sin egna etikett. Vissa kooperativ gör endast ett vin som de gemensamt säljer.


Korkdefekt Är den mest förekommande defekten i vin. Den har ingenting att göra med små korkbitar som trillar ned i vinet, de påverkar inte smaken på något sätt utan kan enkelt plockas/filtreras bort utan inverkan. Korkdefekt är en kemisk uppstående defekt som kommer till när vissa oönskade ämnen i korken reagerar med vinet. Det kemiska ämnet som tillslut uppstår kallas 2,4,6-trikloranisol = korkdefekt. Doften av korkdefekt associeras främst till "våt källare" och "mögel", framförallt påverkar den också smaken och reducerar all fruktighet i vinet. Den utgör det ett extra stort problem i och med att man måste veta hur korkdefekt doftar och smakar, för att kunna konstatera att det är fel på vinet. Kan man inte det, dömer man gärna ut vinet som äckligt/dåligt. Vilket är tragiskt. Många undersökningar har gjorts och de mest trovärdiga har kommit fram till att ungefär 6 - 8% av alla världens viner är korkskadade.


Krita Är en typ av kalksten som är mycket vanlig i till exempel Champagne, en extrem jordmån som nästan bara består av kalcium karbonat. Jordmånen har en tydlig tendens att genererar mineraliska aromer i vinet.


Lageröl är världens vanligaste öltyp. Lager kommer från Tyskan och ordet har samma innebörd som på svenska – att lagra något. Namnet kommer ur att den här underjästa öltypen kunde lagras längre än överjästa öltyper, såsom ales. Lageröl jäser förenklat längre och vid låg temperatur, jästen verkar då från botten av jäskaret/tanken.


Lagring Är en stor term som det skrivits böcker om. Kortfattat handlar termen om att vissa drycker kan sparas och utvecklas till något annat än vad det är idag. Syra, tanniner och frukt rundas av och kemiska processer förändrar färgen på vinet. Långt ifrån alla drycker är gjorda för lagring, och de allra flesta viner är gjorda för att drickas nu. Viner som bör sparas för att utvecklas är ofta inte speciellt goda att dricka när de köps från hyllan. Spritdrycker utvecklas aldrig i flaskan, medan jästa produkter som inte destillerats, såsom öl och vin alltid kan utvecklas i flaskan. Det som gör att drycken utvecklas är dess kontakt med syre i begränsad omfattning - kontrollerad oxidering. Detta är en av anledningarna till att viner lagras på fat innan de buteljeras.


Lagringsförhållanden Viner ska alltid lagras med korken i vågrät riktning, så att vätska ligger mot korken. Annars torkar korken ut och släpper in massor av luft som kommer att göra så att vinet oxiderar och blir dåligt. Spritdrycker ska däremot alltid lagras stående, eftersom den kraftiga alkoholhalten annars kommer få korken att förstöras och släppa ut destillatets smaker. Temperatur är särskilt viktigt vid vinlagring. Den bör ligga runt 12 grader Celsius. Varmare så mognar vinet för snabbt och kallare för långsamt. Vidare ska det vara mörkt och vibrationsfritt, annars kommer inte vinet att utvecklas optimalt.


Lambik är en typ av sällsynt spontanjäst öl från Belgien som genomgått den så kallade första jäsningen. Den är mycket syrlig i karaktären och låg i kolsyra.


Liebfraumilch Är en Tysk term som får användas för halvtorra viner från områdena Nahe, Rheinhessen, Pfalz och Rheingau. Minst 70% av druvorna måste vara Riesling, Silvaner, Müller – Thurgau eller Kerner. Vinet har varit framgångsrikt på exportmarknaden, främst i US och UK. Vissa hävdar att det är dessa typer av viner som skapat en felaktig uppfattning om att alla Tyska viner är söta och kommer i konstigt formade flaskor.


Liqueur d'expédition Uttalas ungefär: liköör d expedisiiion. Är en fransk term som används inom traditionell tillverkning av mousserande viner och framförallt vid tillverkning av Champagne. Liqueur d'expédition är ett moment i tillverkningen när en syrup bestående av vin och socker (kallas dosage)hälls i champagneflaskan efter momentet degorgement. Receptet och andelen socker i Syrupen är det som avgör dryckens slutliga sötma.


Maceration carbonique Uttals ungefär: Maserasiion carbonicke. En jäsningsmetod som är vanlig i Loire och Beaujolais, kortfattat innebär att hela druvklasar läggs ned i jäsningstanken. Till skillnad från traditionell rödvinstillverkning där druvorna krossas innan jäsning. Druvorna börjar sen jäsa inuti sina skal, innan de krossas av tyngden och musten sakta sipprar ut. Musten får på så sätt mycket lite kontakt med sina skal där strävheten sitter. Resultatet blir ett mindre strävt vin. Den här jäsningstekniken tenderar också att ge aromer av hubba bubba och skumbanan. Vanliga smaktermer för att beskriva viner gjorda på Gamay.


Madeiriseras Är ett uttryck som är applicerbart på flera starkviner, särskilt och ursprungligen de som härstammar från ön Madeira. Uttrycket kommer från den fas i produktionen då hög värme karamelliserar sockret i vinet och ger drycken brända, söta och knäckiga aromer.


Malolaktisk jäsning Är en andra jäsningsprocess som sker naturligt i viner efter alkoholjäsningen, bakterier och enzymer gör om äppelsyra till mjölksyra – vilket gör vinet mjukare och mer avrundat. Malolaktisk jäsning kan ske naturligt under våren när temperaturen höjs, men vid kontrollerad vintillverkning startas processen genom att temperaturen höjs och vissa bakterier tillsätts. Ingen jäst är inblandat varför ordet jäsning är lite missvisande. I stort sett alla röda viner genomgår malolaktisk jäsning, samt en stor del av de vita vinerna som tillverka i de nordligare regionerna. Desto vanligare är det att förhindra malolaktisk jäsning i varmare klimat där man inte vill ha lägre syra utan bevara den man har.


Maltwhisky Maltwhisky är en whisky som tillverkats på mältat (blötlagt för att möjligöra att enzymer som kan omvandlas till stärkelse bildas) korn. Det kallas att låta kornet gro. Om maltwhiskyn kommer från ett enda destilleri kallas den för single malt och om den kommer från flera destillerier kallas den för vatted malt.


Marc (Ungefär Maar) är Fransmännens benämning på vad Italienarna kallar grappa. Alltså ett destillat på druvrester och kärnor efter vinproduktion. Marc beskrivs generellt som kraftigare och råare än grappa, samt att den i stort sett alltid är fatlagrad. Marc produceras överallt i Frankrike och har inte i närheten av lika kommersiell status som i Italien. Den är fortfarande mycket hantverksmässig och småskalig här. De mest kända varianterna kommer från Bourgogne och Champagne. Vieux marc har lagrats i tre år på fat. Efter sex år på fat får den betecknas très vieux marc.


Mineralisk Är en term som ofta flyger fram och tillbaka i vinsammanhang. Kanske är det ett av de mest svårdefinierade och flummiga begreppen i vinvärlden, och garanterat ett av de mest omdiskuterade. Forskare har visat att mineral inte letar sig upp genom rankan för att generera doft och smak i den slutliga produkten. Det som letar sig upp och kommer ut i glaset är små halter av så kallade joner såsom järn och magnesium, men de är doftlösa. Däremot är väldigt många inom vinets värld helt överens om att dofter som kan förknippas med ostronskal, järn, krita, kalk och grus förekommer i vissa viner. Svårare är det dock att förklara det hela vetenskapligt. En vanlig och relativt vedertagen beskrivning av mineralitet är vått regn på en grusgång. Dofter och smaker av mineralitet förekommer oftast i vita viner från Chablis, Bourgogne, Champagne, Mosel osv. Där jordmånen kraftigt domineras av kalk/skiffer eller krita. Men det förekommer även när man talar om röda viner som vuxit i en mineralisk jordmån.


Mjuk Är en term som används för att beskriva viner med tydlig frukt och liten strävhet. Termen används för röda viner.


Mogen Används ofta för att beskriva äldre viner. Termen åsyftar viner som har genomgått en utveckling där smak, utseende och doft har förvandlats från något ungt till något äldre, över tid. Mogna egenskaper i viner är exempelvis att färgen gått från lila till tegelröd, från att dofta friska pigga körsbär och hallon till mogna torkade bär, samt att läder och stalltoner trätt fram. Olika viner mognar med olika egenskaper som följd.


Négociant (Ungefär Negociaaan) Franska för vinhandlare som producerar vin från egna gårdar samt köper in druvmust, buteljerar och säljer.


NV är en beteckning som står för Non Vintage, dvs. ingen årgång. Vanligtvis ses den på Champagneetiketter och etiketter på andra mousserande viner. Det betyder alltså att druvorna kommer från flera olika årgångar, och inte enbart en specifik.


Nyasnerad Är en synonym till komplex i vinsammanhang.


Parfymerad Är en luddig vinterm som används till höger och vänster. Det som åsyftas är simpelt nog en tydlig och parfymlik doft, vanligtvis av blommor. Mest används termen om vita viner på som Viognier, Torrontés och Gewurztraminer. Termen används ibland för att beskriva rödviner på druvan Nebbiolo.


Passito Namnet på den Italineksa metoden att torka druvor. Beroende på om vinet jäser fullt ut eller inte blir det sedan Recioto (sött) eller i Amaronestil. Amarone får bara kallas Amarone om den gjorts i ett avgränsat område i Valpolicella


Penfolds Grange Är Australiens och ett av vinvärldens mest eftertraktade viner. I ett tidigt skede hette vinet Penfolds Hermitage Grange, 1989 tog man bort ordet Hermitage, eftersom Fransmännen inte samtyckte med att Penfolds använde namnet Hermitage, eftersom det är en av Rhônedalens, och Frankrikes, mest kända vinappellationer. Penfolds Grange kom till på ett speciellt vis, den första årgången gjordes 1951 när dåvarande vinmakaren Max Schubert återvände från en Europaturné. Med inspiration från Bordeaux bad han ledningen om att få experimentera med ett nytt vin. Vinet togs inte emot väl och 1957 tvingade ledningen Schubert att lägga ned produktionen. Detta höll i sig fram till 1960 när man upptäckte att vinerna blev fantastiska med några år på nacken. Ovetande om att Schubert fortsatt ändå, trots förbud, bad man honom återuppta produktionen. Tack vare hans hemliga vinmakning finns det idag fortfarande viner från 1957 - 1959. En flaska Grange av årgången 2006 gick att köpa för 3000kr i Sverige 2012, om du hade turen att få tag i en. Konkurrensen är hård, eftersom de säljer för långt mer med några år på nacken, på den internationella marknaden.


Pétillant (Ungefär Petiljaan) Är franska och betyder lätt mousserande. En term som skulle kunna användas för viner som Moscato d'asti från Italien.


Petit Sirah Ej att förväxla med petit Syrah (frankrike) är en druva som odlats runt medelhavet länge, på senare tid spritt sig till USA, där den vanligtvis går under namnet Durif


Pilsner är en underjäst, ljus och lätt besk lageröltyp som härstammar från staden Plze?, beläget i Tjeckien. Där bryggdes den första gången år 1842. Pilsner är modern till alla ljusa lageröl världen över. Idag skiljer man främst på två olika typer av pilsner: Tjeckisk – mjuk, maltig med påtagliga humletoner och ofta med inslag av kola. Tysk – ren, stram, torrare och aningen lättare än den tjeckiska varianten.


Pinotage Sydafrikas inhemska druva och stora stolthet! Druvan är en korsning som skapades 1925 på de Franska druvorna Pinot Noir och Cinsault.


Porter är en klassisk öl typ som får sin mörka färg av kraftigt rostad malt, som förklarar de rostade tonerna i ölet. Porter har också i regel en viss sötma. Ölet slog igenom och blev mycket populärt i 1700 - talets England. Stout är en liknande öltyp och någon vedertagen internationell skillnad mellan de båda finns inte.


Premier Cru Är en vinterm som används lite till höger och vänster på vissa ställen i dryckesvärlden. Ursprungligen och lagstadgat används det i Bordeaux, Frankrike för att peka ut de högst klassade vingårdarna (Premier Cru Classe), I Bourgogne och Champagne är de den näst högsta klassificeringen


Primära aromer Är motsatsen till så kallade sekundära aromer som kommer ifrån vinframställningen och den efterföljande lagringen, sekundära aromer är exempelvis fat, nötter, kaffe, läder, stall, tobak och ceder. Primära aromer är direkt knutna till själva vindruvan och associeras till de dofter och smaker den genererar körsbär, hallon och svarta vinbär osv. Medan sekundära aromer


Prädikatswein (QmP) QmP - som vi ofta ser på Tyska vinetiketter står för Qualitätswein mit Prädikat. Är den högsta kvalitetsbeteckningen för Tyska och Österrikiska viner, prädikaten (som står utskrivna på etiketten) finns i olika nivåer som går från torr till mycket söt. Prädiaktet baserar sig på druvornas mognad vid skörd, alltså potentiell sötma i vinet. Prädikaten är följande i Tyskland: Kabinett: Druvorna skördas vid normal tid och vinet är oftast torrt. Spätlese: Druvorna skördas något senare, får utveckla mer socker, och blir sötare. Auslese: Utvalda druvklasar ur skörden som görs sent. Druvorna har utvecklad mycket socker och vinet blir sött. Beerenauslese: Druvorna har fått sitta kvar ännu längre och utveckla ännu mer socker, utvalda klasar skördas. Vinet blir mycket sött. Trockenbeerenasulese (TBA): Utvalda, mycket sent skördade, övermogna druvor som angripits av ädelröta/Botrytis. Dessa viner är mycket söta, sällsynta och dyra. Eiswein: Druvor som plockas och vinifieras i fruset tillstånd. (Läs mer under Eiswein) Prädikaten är detsamma i Österrike, undantaget Ausbruch, ett prädikat som ligger mellan Beerenauslese och Trockenbeerenasulese.


Rainwater Är en term som används för en viss lättare stil av starkvinet Madeira. Stilen är ganska sällsynt idag och är vanlig i USA. Oftast görs den på druvan Tinta Negra Mole eller på Verdelho. Det finns lite olika uppfattningar om hur stilen kom till men en historia berättar om hur vissa delar av ön Madeiras vinodlingar genom århundradena varit helt beroende av regnvatten för att kunna producera vindruvor. En annan historia berättar om hur regnvatten trängde in i tunnorna under färden till USA och på så sätt spädde ut drycken. Vinhandlarna försökte dölja detta och benämnde det som en ny stil av Madeira. Vilket Amerikanarna skulle gillat.


Rancio Är en lite obskyr provarterm som används för att beskriva (framförallt) starkviner som fått åldras mycket länge på fat och utvecklar komplexa, oxiderade nötiga, fatiga toner. Rancio används ofta för att beskriva mycket gammal Madeira, Sherry, Port mm.


Recioto Är benämningen på söta, (icke fullt utjästa) viner som gjorts på torkade druvor i Valpolicella och Soave, jäser det röda vinet fullt ut i Valpolicella kallas det Amarone.


Remuage Är namnet på den fas i Champagnetillverkningen när flaskorna vrids för hand för att steg för steg få ned och samla jästfällningen mot flaskans mynning.


Ripasso Ripasso är en metod för att producera en typ av vin. Metoden kommer från området Valpolicella i norra Italien, men används världen över. I grova drag jäser vinet en andra gång, tillsammans med rester från produktionen av Amaronevin. Resultatet blir ett kraftigare, strävare, mer alkoholrikt och friskt vin. Förut var Ripasso en skyddad beteckning som ägdes av den kända vinfirman Masi.


Robert Parker är förmodligen vinvärldens mest inflytelserika person. Han är jurist i grunden men började i slutet av 70 – talet att ge ut en publikation vid namn The Wine Advocate, till sin närhet. Den växte allteftersom och idag läses den över hela världen. Parker poängsätter viner från 50 – 100. De finns en mycket tydlig koppling mellan de viner han ger höga poäng och hur de sedan stiger i pris. Särskilt stort inflytande har han på Bordeaux och dess en primeur verksamhet. Priserna på dem vinerna bestäms i hög grad utifrån de poäng han sätter. Parker har en fäbless för kraftiga, maffiga röda viner. Ofta riktas kritik mot att en persons mun och personliga smak kan prägla en hel världs konsumtion.


S/A Står för Sans Année och är franska för den internationella beteckningen NV - Non Vintage.


Sake Uttalas Sacke och är tvärsemot vad många tror en bryggd, och inte ett destillat. Sake bryggs (ungefär samma process som öl) på polerat ris. En ytterligare missuppfattning är att det alltid ska drickas varmt, tvärtom bör det oftast vara kallt. På Japanska heter, och omnämns, drycken nihonshu, Sake på Japanska betyder egentligen bara alkoholdryck. Sake finns förenklat i fyra olika kategorier. Ju mer man polerar bort av riset, desto finare Sake. Eftersom de är i risets kärna som stärkelsen finns. Stärkelsen är grunden för att kunna omvandla socker till alkohol genom jäst. Honjuzu-shu – här tillsätts lite sprit. Junmai-shu 40% av risets vikt poleras bort. Ginjo-shu 50% av risets vikt poleras bort. Daiginjo-shu 60% av risets vikt poleras bort.


sekundära aromer Är motsatsen till så kallade primära aromer som är direkt knutna till själva vindruvan, körsbär, hallon och svarta vinbär osv. Medan sekundära aromer kommer ifrån vinframställningen och den efterföljande lagringen, sekundära aromer är exempelvis fat, nötter, kaffe, läder, stall, tobak och ceder.


Shiraz/Syrah Shiraz/Syrah är olika namn på samma druva. Den är en av världens äldsta druvsorter. Ett vanligt förekommande missförstånd är att den härstammar från staden Shiraz i Iran men detta stämmer ej då den kommer från Rhônedalen i södra Frankrike, där den alltid har burit namnet Syrah. Druvan spred sig senare till Australien där den fick namnet Shiraz. Viner på druvan har en mörk färg, toner av björnbär, peppar, lakrits samt kraftiga tanniner.


Soju Är Koreas nationalspritdryck. Smaken påminner om lätt sötad vodka på grund av att man adderar socker i tillverkningsprocessen, och råvarorna är oftast ris, samt potatis, vete, malt och tapioca. Majoriteten av drycken produceras i Syd Korea


Solera Är en process för att lagra dryck, ursprungligen Sherry, metoden har sedan spridit sig till andra länder och drycker. Idag används den för öl, vin, vinäger, port, madeira, rom, brandy mm. Förenklat bygger det på att drycken lagras i en pyramid av fat, där basen i pyramiden är den sista stationen för drycken som börjat vandra från toppen, här töms den ut och buteljeras. Man tömmer som sagt alltid ut från faten längst ned och fyller på med lika mycket som man plockar ut, från fatet som är näst högst upp, fatet som är näst högst upp fylls sedan upp med lika mycket, från det tredje från botten, osv. upp till fatet högst upp i pyramiden som fylls på med ny vätska. På så sätt lagrar man produkten samtidigt som man blandar den med äldre delar i fatet nedanför. I praktiken innebär det att sherry och andra drycker som lagrats i ett solerasystem alltid är en blandning av olika åldrar.


Spontanjäst Är en term som främst används inom ölets värld. Förenklat går det ut på att ölet jäser genom fria jästpartiklar som naturligt finns i luften. Att jämföra med över/underjäst där man tillsätter en odlad jästkultur. Det här är den ursprungliga tillverkningsmetoden, innan man förstod hur jästen fungerade. Eftersom metoden är osäker och kostsam så är produktionen av spontanjästa öl mycket liten och tingar högre priser. I stora drag produceras nästan alla världens spontanjästa öl i Pajottenland i Belgien. När en öl spontanjäser går den förenklat igenom tre jäsningsfaser. 1. Alkoholjäsning 2. Laktobakterier genererar den så typiska syrligheten 3. Brettanomyces angriper bryggden och ger de typiska häst och stalltonerna.


Spumante Italienska för mousserande


Steen Är Sydafrikas benämning på druvan Chenin Blanc


Stram Är en term som används friskt av Systembolaget för att beskriva vissa viner. Med termen menar man att vinet är lite mer återhållet i sin frukt, samt har en tydlig strävhet och syra.


Super Toskanare Eller "Super Tuscanns". Är viner från Toskana i Italien, som rönt stor uppmärksamhet i vinvärlden. Det skulle kunna beskrivas som en rörelse som inleddes på 1960 - talet. Där vintillverkarna i området Bolgheri i Toscana valde att klassificera ned sina viner från den högsta klassificeringen, för att kunna gå utanför de rådande reglerna som krävde att vinerna tillverkades på druvan Sangiovese. Man började då istället göra sina högkvalitativa viner på så kallade internationella druvsorter. Det grundade sig främst i att efterfrågan på röda viner från Toscana ökade kraftigt, och för att matcha den började viner av allt lägre kvalité strömma ut från området. Ett gång kända vinodlare blev mycket missnöjda över detta förfall och bestämde sig för att differentiera sig med andra druvor, och därmed klassa ned sina viner och gå utanför kraven i området. Idag har det vuxt fram fyra typer av Super Tuscans: 100 procent Sangiovese av mycket hög kvalité. 100 procent internationella druvsorter (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot) En blandning av inhemska (Sangiovese) och internationella druvsorter. Några av de mest kända och eftertraktade Super Toskanarna är Sassicaia, Solaia, Tignanello, Ornellaia, Lupicaia, Masseto, Redigraffi, och Pasanella.


Sur Lie (Ungefär Syyr Lii)Är ett franskt uttryck som betyder på jästen. Termen används inom vinproduktion när vinet efter jäsning får ligga kvar i tanken/fatet och ha kontakt med sin jästfällning. Termen är framförallt vanlig när man talar om Champagne, Crémant och Muscadet.


Syra Är ordet som i provarsammanhang används för att beskriva den friska, syrliga smaken som finns naturligt i vindruvan. Liksom andra drycker av olika slag så utgör syran en mycket viktig komponent i den sammantagna smakbilden.


Syra Syra i maten är vital och mycket vanligt förekommande i en mängd råvaror. Vi känner den här smaken på sidan av tungan där det liksom drar till. Syra i maträtten kommer att: - minska syran i drycken. Därmed kommer drycken upplevas som mer fruktig och eventuellt mer söt, om sötma finns. - lindra eventuell strävhet/beska i drycken. Omvänt kommer syra i drycken att: - mildra syra och beska smaker i maten.


Süssreserve Är ett tyskt ord och namnet på ojäst druvmust som används för att göra vinerna söta.


Sälta Sälta är en grundsmak som är påtaglig i de flesta maträtter. I rätt mängder är sälta en mycket god vinvän samt smakbrygga. Sälta i maten kommer att: - Minska dryckens syra och strävhet. Därmed kommer dryckens frukt fram mer, och upplevelsen blir mer harmonisk.


Söthetsgrader mousserande viner Etiketten på mousserande vin pryds ofta av brut, seco, dry, brut nature osv. Tillsatsen av socker som kallas liqueur d'expédition, i tillverkningen av mousserande vin avgör söthetsgraden på det slutliga vinet. Nedan ses gränserna som sedan resulterar i den term som oftast visas på etiketten. Brut Nature (no added sugar) 0–3 Extra Brut 0–6 Brut 0–12 Extra Dry, Extra Sec, Extra seco 12–17 Dry, Sec, Seco 17–32 Demi-Sec, Semi-seco 32–50 Doux, Sweet, Dulce 50+


Sötma Sötman i maten kommer att göra drycken: - mindre fruktig. På samma sätt som att saft känns svagare om man äter godis till. + friskare + mer besk och bitter + strävare - samt framförallt, mindre söt. En gyllene grundregel är därför att drycken som serveras till en dessert alltid bör vara minst lika söt. Sötma i vinet gör omvänt: - maten mindre söt - sötman möter och balanserar också feta smaker.


Tannat Är en mycket egen blå druva som ger vinet med mycket hög strävhet. Det mest kända ursprunget är Madiran i sydvästra Frankrike. Här blandas den ofta med Cabernet sauvignon, Cabernet Franc och Fer, för att mildra den stora strävheten något. Vilket säger en del om Tannats egenskaper eftersom dessa druvor också tillhör de mer tanninrika. Förutom sydvästra Frankrike, är Tannat vanlig i Uruguay.


Tanniner Är det samma som garvsyra. Termen används främst för röda viner, men förekommer i sällsynta fall i vita viner. Det är vad vi upplever som strävhet i vinet. Dessa egenskaper i vinet kommer från druvans skal, kärnor, från fatlagring och ibland från druvklasens stjälk. Olika druvor genererar olika mycket tanniner. Cabernet Sauvignon och Tannat är exempel på tanninrika druvor. Avgörande är också hur pass mycket kontakt druvmusten fått med druvornas skal under jäsningen.


Temperaturer Temperaturerna på viner är högst avgörande för en vinupplevelse. Dock är det såklart högst subjektivt. Man bör känna till att tumregeln: rött serveras rumstempererat och vitt kylskåpskallt, inte är speciellt bra. Generellt kan man säga att rött vin i modern rumstemperatur (20+ grader) och vitt kylskåpskallt (4 – 6 grader) rentav försämrar upplevelsen. När röda viner (även vita) serveras för varmt blir de lätt klumpiga; alkoholen tränger fram tillsammans med bitterhet. När vita viner serveras för kalla, direkt ur ett kallt kylskåp, försvinner ofta frukten och karaktären. Olika viner kan med fördel serveras vid lite olika temperaturer. Nedan följer några rekommendationer för olika vinstilar. Mycket kraftiga röda viner: 16 – 19 grader, lätt kylt så dämpas tanninerna Lättare röda: 13 – 15 grader, så förstärks upplevelsen av friskhet i vinet ytterligare. Vita torra: 9 – 12 grader Rosé: 9 – 12 grader Vita söta viner: 6 – 8 grader Mousserande viner: 6 – 8 grader


Toruiga nacional Är den vanligaste vindruvan i Portviner från Portugal. På senare tid har den också blivit alltmer vanligt förekommande i stilla röda viner i landet. Samt letat sig ut i världen till exempelvis Sydafrika. Druvan ger djupt, mörkt färgade, viner med mycket tanniner och hög syra samt koncentrerad maffig frukt.


Toscana Toscana är tillsammans med Piemonte Italiens viktigaste vindistrikt. Beläget i centrala Italien och med Sangiovese som den viktigaste druvan producerar man en mängd berömda viner från områden som Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti Classico,Venaccia di San Gimignano och Vino Nobile di Montepulciano.


Trentino - Alto Adige Är en Italiensk vinregion, belägen i norra Italien. Den mest norra delen är Alto – Adige, även känt som Sydtyrolen. Den södra delen är Trentino. Här är viner på druvan Teroldego mycket vanligt.


Tresterbrand Är Tyskarnas benämning på grappa. Alltså ett destillat på druvrester och kärnor efter vinproduktion.


Trimbach Är en känd och etablerad familjevinfirma i Alsace i Frankrike. Etablerade på 1600 – talet. Deras två mest kända viner är Clos Ste – Hune och Cuvée Frédéric Émile, båda gjorda på druvan Riesling.


Trincadeira Är en blå druva som förekommer i Portugal, främst i området Alentejo i södra Portugal


Trosseau Är en druva som förekommer i regionen Jura i Frankrike.


Typicitet Är en term som används i vinprovarsammanhang och åsyftar att ett vins egenskaper och kvalité är tydligt typiskt för det område det kommer ifrån. Begreppet är dock något luddigt eftersom vad du och jag uppfattar i vinet ofta skiljer sig åt. Men viner som benämns med ordet typicitet är tex. viner från Chablis som har hög syra, frisk koncentrerad citrusfrukt, och en tydlig mineralitet. Vinets egenskaper går tydligt att härleda till den plats det kommer ifrån.


Ull de Llebre Är den Katalanska benämningen på druvan Tempranillo.


Umami Är en relativt ny upptäckt som numera är en vedertagen grundsmak. Förenklat är det smaken av protein. Umami är mycket förekommande i tex. soja, torkad svamp, parmesan, lagrade hårdostar, parmaskinka, soltorkade tomater, lufttorkat kött, en del grönsaker och skaldjur. Man bör vara extra uppmärksam när man kombinerar umamirika råvaror och dryck, eftersom umami: + stärker upplevelsen av syra och strävhet i drycken. Samt tenderar att ge kombinationerna en metallisk bismak. Den oönskade smaken skulle kunna beskrivas som att äta ett kokt ägg från en gammal otvättad silversked. De mindre trevliga bismakerna kan alltid bryggas över, gärna med hjälp av feta, salta, friska och syrliga tillbehör.


Umbria Är den Italienska benämningen på regionen Umbrien i Italien. Det vanligaste vinet är det vita vinet Orvieto som tillverkas på druvan Trebbiano (Ugni Blanc i Frankrike). Druvan Sangiovese dominerar de röda vinerna härifrån.


Underjäst Är en term som används inom ölvärlden och ölbryggning. Det är motsatsen till överjäst. Underjästa öl använder en typ av jäst som jäser mycket långsamt och vid låg temperatur, resultatet av dessa två faktorer är att jästen faller till botten av karet/tanken och verkar underifrån. 90 % av världens öl är av underjäst typ. Samlingsnamnet för underjästa öl är lager.


Utiel – Requena Är en stor appellation centrerad kring Valencia i Spanien. Främst dominerar druvan Tempranillo.


Utvecklad Är en vinterm som används för att beskriva ett vin som genom viss ålder erhållit förändrade smakegenskaper. Ofta associeras ordet utvecklat till smaker såsom torkad frukt, mogen frukt, läder, multna löv och stall.


Uva Rara Är en blå druva som förekommer i Lombardiet i norra Italien.


Vacqueyras Är en av två byar i Côtes du Rhône som har en egen appellation. De röda vinerna som i huvudsak består av Grenache samt Syrah, Mourvèdre och Cinsault, tenderar att vara något mer rustika än andra viner från Côtes du Rhône.


Valdeorras Är ett vinområde i Galicien i nordvästra Spanien. Här producerar man viner på druvorna Godello, Palomino, Tintorera och Garnacha (Grenache).


Valdepeñas Är en vinregion i Spanien, som tillhör området Castilla La Mancha. Här producerar man generellt mjuka, behagliga röda viner utan alltför mycket krusiduller. Den vanligaste röda druvan är Tempranillo, som här går under namnet Cencibel.


Valpolicella Är ett område i regionen Veneto (Venetien) i norra Italien.


Vattenstress Kan beskrivas som en psykisk effekt som kan lockas fram hos vinplantan genom att ge den mindre vatten än vad den själv önskar och har förmåga att ta upp. Framförallt är det viktigt vid tillverkning av röda viner i medelhavsklimat. Något förenklat leder en begränsad vattentillgång för rankan till ett bättre vin, eftersom växten får kämpa hårdare för att få fram frukten.


Vendange Uttalas ungefär Vendaanch. Franska för skörd.


Vendange Tardive Betyder sen skörd på Franska och är en term som används om viner i Alsace. Närmare bestämt sådana viner, vars druvor skördats sent. Med resultatet att de utvecklat mer socker och blir lätt söta.


Vendemmia Är det Italienska ordet för skördeår och ses ibland på etiketterna.


Veneto Är de Italienska namnet på regionen Venetien i norra Italien. Hemvist till de bekanta vinerna Amarone, Ripsasso, Prosecco, Valpolicella, Bardolino och många andra.


Verasion Uttalas ungefär Veerassiåån. Termen används för att beskriva den fas då druvorna börjar mogna och går från grönt till blått.


Verdejo Är en grön druva som odlas över hela Spanien där den ofta blandas med andra druvor som Sauvignon Blanc. Dess karaktär är: aromatisk & örtig, med tydlig syra och gröna toner.


Verdello Är en grön druva som är hemmahörande i Italien och områdena Umbrien och Sicilien, dess mest typiska drag är syra. Den försvinner dock allt mer.


Verdicchio Mycket vanlig Italiensk grön vindruva, starkt hemma hörande i centrala Italien. Speciellt i Marche och i Umbrien. Den förekommer också i norra Italien där den kallas Trebbiano. Vinerna är ofta friska, lätta och med en markerad grön örtighet. Druvan har ett starkt fäste i Cognac i Frankrike där den används för det berömda destillatet, där kallas den Ugni Blanc.


Verduzzo Är en Italiensk druva som är hemmahörande i nordöstra Italien i området Friuli.


Vermentino Är en vit druva från Sardinien och i sällsynta fall från Corsica. Druvan börjar också få fäste i södra Frankrike. Den ger i sina bästa dagar kraftiga, markerade och friska vita viner med unik karaktär.


Vermouth Är ett kryddat fortifierat vin som finns i en mängd olika stilar och utföranden.


Vernaccia Är en Italiensk grön vindruva. Vernaccia appliceras på flera olika druvor i Italien som egentligen inte har något med varandra att göra, vilket är lite förvillande. Oftast får man orientera sig genom att titta på vad som står efter Vernaccia di ….. Exempelvis Vernaccia di Serrapetrona och Vernaccia di Oristano för att få ledtrådar om vinets egenskaper.


Vernaccia di San Gimignano Är ett Italienskt vin som produceras i Toscana av druvan Vernaccia.


Vézelay Är en kommun i Bourgogne, Frankrike i närheten av byn Auxerre. Vinerna härifrån görs på Chardonnay och har den egna apellationen Bourgogne Vézelay.


Victoria En av de största och historiskt viktigaste vinregionerna i Australien.


Vidal Är en Fransk druva och en så kallad hybrid (läs mer under separat glosa), den är mycket vanlig i Kanada och förekommer även i Sverige eftersom den tål kyla bra. Till exempel är de druvan i de fantastiska (!) isvinerna från Blaxsta vingård.


Vielles Vignes (Ungefär Viej Vign) Är en Fransk term som ibland förekommer på etiketter och indikerar att druvorna kommer från gamla stockar. Med det vanligen förekommande argumentet att äldre stockar genererar viner av högre kvalité. Dock är inte termen lagstadgad, och garanterar ingen minimumålder, varför det kan vara svårt att verifiera innebörden av begreppet.


Vigne Är Franska för vinplanta, ofta ses Vielles Vignes på vinetiketter från Frankrike. Se separat glosa.


Vigneron Är Franska för vinmakare.


Vin de liquer Är ett Franskt starkvin som tillverkas genom att druvsprit tillsätts ojäst druvmust. De har en alkoholhalt mellan 15 – 25% och de mest kända varianterna är Pineau de Charentes (görs i Cognac), Floc de Gascogne (görs i Armagnac), Macvin de Jura (Jura). Ofta blandas Vin de liquer ihop med Vin doux naturel, skillnaden är alltså här att spriten adderas till ojäst must varför Vin de liquer ofta har en tydligare spritsmak.


Vin de paille (Ungefär Vän du pajl) är Fransosernas benämning på söta viner vars druvor torkat och skrumpnat i solen, på halmmattor. Vin de Paille är relativt sällsynt i Frankrike och mest kände är de som kommer från området Jura i Sydöstra Frankrike.


Vin de table (ungefär vään du tabble)är Frankrikes lägsta kvalitetsklass.


Vin des Glaciers Eller Vin du Glacier är en Schweizisk produkt som är mycket sällsynt. Det tillverkas genom att vinet lagras på mycket hög höjd i ett solerasystem som fylls på en gång om året, slutprodukten blir lätt madeiriserad.


Vin Doux Naturel (VDN) (Ungefär Vään dou naturell) är en Fransk beteckning för ett vin som spritats upp med vindestillat. VDN's är mycket vanliga i sydvästra Frankrike i områden som Languedoc-Roussillon, och apellationer såsom Muscat de Beaumes-de-Venise (Ungefär Muscat de Bööm de Venice), och Banyuls (Ungefär Banjyyl).


Vin du Pays (Ungefär Vään du Pääj) Fransosernas beteckning för lantvin, och den näst lägsta kvalitetsklassen, som indikerar att vinet kommer från ett geografiskt avgränsat område.


Vin Gris Uttalas ungefär Vään Grii. Betyder grått vin på Franska. Men vinet är inte grått utan lätt rosa. Vin gris är ett vin som gjorts exakt enligt traditionella metoden för vita viner, fast från blå druvor. Alltså har druvorna inte maccererat med skal innan och under jäsning, utan den vita druvsaften har varsamt pressats ur de blå druvorna, varpå lite färg som ger den lätt rosa färgen följt med.


Vin Jaune Uttalas ungefär Vään schåån Betyder bokstavligen ”det gula vinet”. En stil av vin som härstammar från området Jura i sydöstra Frankrike. En sällsynt och mycket nischad produkt som tillverkas genom att ett vin jäser och sedan läggs på fat som inte fylls hela vägen upp. Vinet utvecklar sedan ett flortäcke och tar smak och arom av detta. Metoden är alltså densamma som för Sherry, med skillnaden att Vin Jaune inte fortifieras (förstärks med sprit). De vanligaste druvorna för Vin Jauneproduktion är Savagnin och Chardonnay. Vinet blir genom denna tillverkningsprocess mycket lagringsdugligt. Det är inte ovanligt att restaurangerna i Paris har flaskor som är mer än 50 år gamla i sina vinkällare.


Vin Santo Betyder heligt vin på Italienska. Vinet görs i hela centrala Italien, traditionellt från druvorna Trebbiano och Malvasia. Ibland används även den blå druvan Sangiovese till en röd variant som kallas Occhio di Pernice. Produktionsmetoden tillgår så att druvorna torkas på stråmattor i de varmaste och bäst ventilerade (för att hindra att druvorna ruttnar) delarna av vingårdarna. Vatten dunstar och kvar blir socker som koncentreras. Generellt gäller förhållandet; längre lagring på stråmattor - högre kvalité. Vinet lagras sedan på fat som inte fylls hela vägen upp för att tillåta viss oxidering (samma princip som oxiderad Sherry). Vinet är ofta delikat sött, med nötiga toner men kan också vara helt torrt. Kvalitén skiftar kraftigt och vinet är relativt sällsynt i Sverige.


Vincor Är en stor aktör inom den kanadensiska vinindustrin. Företaget ägs nu av jätten Constellation Brands, och förfogar över en mängd vingårdar i Kanada.


Vine pull schemes Är den Engelska termen för när vinodlare får ekonomiska incitament för att riva upp en plantering med vissa druvor för att ersätta med andra, eller inte några nya alls, från EU. Det är ett sätt för EU att kontrollera överskott som är ett stort problem i vinvärlden. Framförallt i tex. Italien.


Vinets vänner, och mindre bra kompisar Är någonting som är roligt och användbart att känna till när man ska bjuda sig själv, eller gäster, på trevliga mat och vinupplevelser. En del råvaror är exemplariskt trevliga att kombinera med olika viner och benämns således vinets vänner. Dessa är exempelvis: Stekt lök och vitlök, som båda är utmärkta vinvänner och smakbryggor. En smakbrygga är en råvara som kan adderas till en mindre passande råvara, och leda till en harmonisk smakupplevelse. Svamp, särskilt stuvad och stekt är alltid mycket trevliga tillsammans med många olika typer av viner. Lagrad hårdost lyfter fram vinets fruktighet. Sältan och ostens feta konsistens är en mycket trevlig vinkombo. Gräddiga konsistenser är generellt lyckat tillsammans med vin. Helt enkelt eftersom det mildrar vinets strävhet och syra och lyfter fram fruktigheten i vinet. Paprika, gärna lätt tillagad är en riktig vinvän. Den passar, med sin naturliga syra och sötma, utmärkt till vin. Samt sist men inte minst - vinsåser. Syran i såsen möter syran i vinet och harmonierar tillsammans. Vinets ovänner kan däremot ställa till det och leda till en otrevlig smakupplevelse. Gemensamt för vinets ovänner är att de alla är rika på smaken umami. Läs mer om denna smak ovan. Bär dock med dig att alla dessa av vinets ovänner kan bli mycket trevliga upplevelser tillsammans med vin, förutsatt att de kombineras med rätt smakbryggor - dvs. vinets vänner! Vinets ovänner som man bör hålla viss uppsikt över är: Rå tomat, rå vit sparris och spenat. De är alla rika på så kallad oxalsyra som kan ge en bitter effekt i munnen. Tillaga råvaran, addera ost, salt och olivolja så mildras mötet med vinet och blir till en trevlig upplevelse. Lingon och andra syrliga bär är generellt knepiga att kombinera med vin, se till att matcha med krämiga tillbehör som bryggar den syrliga smaken. Ägg. Se till att addera salt och fetma i form av smör. Gärna också lök och svamp. Annars blir smaken metallisk och inte speciellt trevlig.


Vinho Är Portugisiska för vin.


Vinho Regional Är den Portugisiska termen för bordsvin med ursprung. Liksom andra EU – länder delas Portugals viner upp i kvalitetsklasser. I hierarkisk ordning från lägst till högst är de följande: Vinho de Mesa, Vinho Regional), Denominação de Origem Controlada or DOC. De ställer högre och mer specifika krav på produktionsmetoder, ursprung, lagring osv. ju högre man kommer i hierarkin.


Vinho Verde Är ett område i nordvästra Portugal. Vinho Verde betyder ungefär det gröna vinet vilket är ganska talande för området vars majoritet av viner produceras i en lätt, frisk, citrusintensiv stil ofta med gröna toner. Inte sällan är vinerna lätta och ganska enkla, även om det finns fullkomligt fantastiska varianter som är några vinvärldens mest prisvärda viner. Den mest ädla druvan är Alvarinho, men Loureiro och Trajadura är vanligast förekommande.


Vinifera Är den Europeiska arten av Vitis, den vinranka som är absolut vanligast för vintillverkning i hela världen. Den ger helt enkelt högst kvalité på druvor för vintillverkning. Vitis är alltså växtsläktet och vinifera är arten. Vinifera är egentligen inte ett latinskt ord utan ett namn som skapades av vår egen Carl Von Linné, det betyder ungefär vindruvsbärande.


Vinifikation Allt som sker när druvorna blir till vin i vineriet, alltså vinmakning. Motsatsen är vitikultur, allt som sker i vingården.


Vino Är Italienska för vin.


Vino da Tavola Är den Italienska benämningen på bordsvin, liksom andra EU – länder delas Italiens viner upp i kvalitetsklasser. I hierarkisk ordning från lägst till högst är de följande: Vino Da Tavola, Vino Indicazione Geografica (IGT), Vino a Denominazione di Origine Controllata (DOC), Vino a Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). De olika klasserna ställer högre och mer specifika krav på produktionsmetoder, ursprung, lagring osv. ju högre upp man kommer i hierarkin.


Vino de mesa Är den Spanska termen för bordsvin. Liksom andra EU – länder delas Spaniens viner upp i kvalitetsklasser.


Vino Joven Vino Joven är en term som ofta ses på Spanska vinflaskors etiketter. Det betyder bokstavligen ungt vin och indikerar egentligen inget mer än så. Vino Joven kan ha lagrats på fat likväl som buteljerats direkt, utan fatlagring.


Vinsobres Är en by i Côte du Rhône som blivit känd för att göra viner av hög kvalité på senare år. Vinet måste bestå av minst 50% Grenache.


Vintage Är den Engelska termen för skörd, alltså det år då druvorna plockades. Det är också alltid skördeåret som visas på vinetiketter.


Viognier Är en Fransk druva som var mycket populär under 1900 – talet. Mest känt är viner på Viognier från den Franska apellationen Condrieu, i Rhônedalen. Vinerna är ofta höga i alkohol och har en distinkt väldigt aromatisk doft av blommor och stenfrukt.


Viskositet Beskriver hur trögflytande vinet är. Mycket söta viner och starkviner kan ofta beskrivas med orden ”hög viskositet”. Socker och alkohol är egenskaper som ger högre viskositet. Ett målande exempel är att outspädd saft har hög viskositet medan utspädd har låg.


Vit (white) Zinfandel Är faktiskt varken en vit druva eller Zinfandel, vilket kan tyckas något motstridigt. Vin på vit Zinfandel är oftast ljust rosa, sött och ofta uppiggat med lite insprutad kolsyra. Vis sidan om vit Zinfandel innehåller dessa viner också ofta Muscat eller Riesling. Dessa viner är en enorm framgångssaga i USA på 80 – talet.


Vitis Vinifera Är namnet på den vinart som den absolut största delen av världens kvalitetsviner kommer från.


Viura Är den Spanska benämningen på den franska druvan Macabeo.


Volatila syror Är en knepig term som används i vardagliga sammanhang av vinjournalsiter och andra experter. Vilket inte borde göras eftersom väldigt få har en aning om vad det betyder, även om den på andra branscher applicerbara termen volatil säger en del. Med termen avses en kemisk process i vinet som leder till att vissa påträngande, vinägerliknande dofter kan uppstå – som kallas volatila. Termen är alltså negativ. Volatila syror kan ofta luftas bort.


VSOP står för Very Superior Old Pale och indikerar en viss lagringstid för destillat av olika slag. Vanligast för Calvados, Cognac och Armagnac. Termen innebär att destillatet lagrats minst fyra år på fat innan det buteljerats. (5 år för Armagnac)


Vueve Clicquot Ponsardin En av de mest berömda Champagnehusen, känt mycket på grund av Champagnes första berömda änka – Nicole Barbe Ponsardin. Liksom flera andra änkor var hon den som satte sitt champagnehus på kartan. (andra exempel är Lilly Bollinger och Jeanne – Alexandrine Melin Pommery) Det var också hon som tog fram den utsående gula etikett som fortfarande idag pryder vinerna. Idag ägs Vueve Clicquot av MHLV. Vueve Clicquots prestigechampagne är La Grand Dame, uppkallad efter Nicole.


Vulkanisk Jordmån som är resultatet av vulkanutbrott. Jordmånen förekommer till exempel i Baden – Tyskland, Sicilien och i vissa delar av Ungern.


Weingut är det Tyska ordet för en producent


Xarel – lo (Ungefär Sarel lo) Är en druva som härstammar från Katalonien i Spanien, framförallt är det en av de tre mest förekommande druvorna i Cava (övriga två är Macabeo och Parellada). Druvan kan generera mycket kraftiga dofter av citrus och stenfrukt om den sköts på rätt sätt. Det sägs att det är den här druvan som särskilt skiljer ut Cava mot andra traditionellt tillverkade mousserande viner.


Xinamavro Är en vanlig Grekisk druva som växer i hela norra delen av landet.


XO Står för "Extra old" och används för att beteckna ålder på främst Cognac, Calvados och Armagnac. Termen är lagstadgad och får endast pryda etiketter där den yngsta delen i blandningen lagrats på fat i minst 6 år. Oftast överskrids lagringskraven med råge, och vanligtvis har en XO lagrats i ca 20 år. Från och med den första april 2016 kommer lagringskravet för XO att vara 10 år.


Xynisteri Den vanligaste vita druvan på Cypern. Druvan är framförallt vanlig i Cyperns absolut mest kända vin – Commandaria.


Yarra Valley Är en region i Australien nordöst om Melbourne, framförallt känt för sin tillverkning av Chardonnay och Pinot noir.


Ympning Termen beskriver en växt som planteras in i en annan liknande växt. Rent praktiskt tas en rot och appliceras på en överdel från en annan växt. I vinets värld har ympning spelat en stor roll, särskilt i och med Phylloxera Vastatrix - vinlusen som härjade i världen på 1850 - talet och framåt. Vinlusen hade vid 1865 ödelagt stora delar av Frankrikes och övriga Europas vingårdar. Lusen angriper vinrankans rotstockar, man kom snart fram till att de Amerikanska arterna var resistenta mot lusen, men de genererade inte alls lika bra frukt som de Europeiska rankorna. Lösningen blev att ympa Europeiska vinrankor på Amerikanska, resistenta, rotstockar. Vinlusen rådde nu plötsligt inte på rötterna, och den bästa frukten kunde fortfarande skördas. Nästan hela Europas vinstockar ympas fortfarande idag, eftersom inget annat fungerar mot vinlusen som fortfarande finns kvar.


Zinfandel Zinfandel har blivit USA's egna nationaldruva. Den tillverkas i stort sett i hela Kalifornien och ger ett brett spektra av olika viner. Från massivt fruktiga bomber till söta roséviner. Gemensam egenskap är den, ofta, höga alkoholen i vinerna. De röda varianterna har oftast också maffig mörk frukt, vaniljiga fat, relativt "snälla", mjuka tanniner och kryddor som gemensam nämnare. Länge trodde man att Zinfandel härstammar från USA, men DNA analys har visat att druvan är identisk med Italienska Primitivo och Kroatiska Crljenak Kaštelanski.


Zweigelt (Ungefär Zweigäält)Kallas även Blauer Zweigelt, och är Österrikes mest populära blå druva. Namnet kommer från Dr Zweigelt som var den som utförde korsningen mellan druvorna Blaufränkisch och St Laurant. Druvan mognar tidigt och kan ge komplexa, tunga viner som kräver lagring men ger oftast drickvänliga fruktiga, djupt mörka viner.


Ädelröta Även internationellt benämnt som Botrytis Cinerea, är en svamp. Ädelröta/Botrytis Cinerea symboliserar något positivt i vinvärlden. Svampen angriper och perforerar druvans skal, vattnet dunstar bort och druvans socker, aromer och smaker koncentreras oerhört mycket. Detta inträffar enbart genom att druvorna får sitta kvar på klasen mycket längre än vanligt behandlade vindruvor. Eftersom tidsaspekten är längre och skördearbetet sker noggrant för hand i omgångar, för att kunna plocka de olika druvorna när de skrumpnat maximalt, är dessa viner ofta dyra. Dessutom krävs vissa speciella väderförhållanden för att ädelrötan ska uppstå. Framförallt:;fukt/dimma som emellanåt växlar till solsken. Vanliga viner som angripits av Botrytis Cinerea/ädelröta är: Sauternesviner (de mest kända), Ungerska Tokajer och Tyska/Österrikiska Trockenbeerenauslese.


Överjäst Är en term som används inom ölvärlden och inom ölbryggning. Det innebär att ölen har jäst vid en högre temperatur, då hamnar jästen uppe på ytan och verkar därifrån. Överjäst öl får därigenom mer fruktig karaktär och arom från jästen, jämfört med underjästa öltyper som blir mer neutrala. De vanligaste samlingsnamnet för överjäst öl är ale.Till toppen